Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν αναμένεται να αρχίσουν τις συνομιλίες μέσω βιντεοδιάσκεψης περίπου στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος
Προειδοποιήσεις για πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία, αναμένεται να απευθύνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πολυαναμενόμενη βιντεοδιάσκεψη που θα έχουν οι δύο άντρες αργότερα σήμερα (7/12/21).
Όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι, οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με μια πηγή θα μπορούσαν να στοχεύουν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας και τη δυνατότητα της Μόσχας να μετατρέπει τα ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα, αποφασίστηκαν για να αποτρέψουν τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τους χιλιάδες στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, προκειμένου να επιτεθεί.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει τέτοιες προθέσεις και επιμένει ότι η θέση των στρατευμάτων του είναι καθαρά αμυντική. Με τη σειρά του έχει εγείρει ανησυχίες για τις προθέσεις της Ουκρανίας και έχει δηλώσει ότι θέλει εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να προσπαθήσει να ανακτήσει εδάφη που χάθηκαν από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.
Πάντως, παρά την απειλή των νέων κυρώσεων, το ρωσικό ρούβλι σταθεροποιήθηκε σήμερα.
Ενόψει των πρώτων απευθείας συνομιλιών του με τον Πούτιν από τον Ιούλιο, ο Μπάιντεν είχε χθες τηλεδιάσκεψη με ευρωπαίους συμμάχους του, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν σχέδια για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της επιδίωξής του για μια ισχυρή συμμαχική στάση στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, οι πέντε ηγέτες κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να επιστρέψει στη διπλωματία και δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή μεταξύ τους και σε διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους εταίρους της Ε.Ε., για μια «συντονισμένη και συνολική προσέγγιση».
Η ομάδα του Μπάιντεν αποφάσισε μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλει σε περίπτωση που η Ρωσία ξεκινήσει μια εισβολή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πηγή εκτός κυβέρνησης δήλωσε ότι ο στενός κύκλος του Πούτιν δεν έχει στοχοποιηθεί ακόμη, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται. Οι κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών και η δυνατότητα μετατροπής των ρουβλίων σε δολάρια και άλλα νομίσματα είναι τα κύρια μέτρα που εξετάζονται, ανέφερε άλλη πηγή.
Το CNN ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν το ακραίο βήμα της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT που χρησιμοποιείται από τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Το Bloomberg ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της σκέφτονται κυρώσεις που στοχεύουν το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν τη δυνατότητα των επενδυτών να αγοράζουν ρωσικό χρέος στη δευτερογενή αγορά, πρόσθεσε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Λευκός Οίκος πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν έχει αποφασίσει τελεσίδικα να εισβάλει στην Ουκρανία, η οποία μαζί με το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα, πυροδοτώντας φόβους για πιθανή επίθεση. Η Μόσχα αρνείται οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο και κατηγορεί το Κίεβο ότι δημιουργεί τις δικές του δυνάμεις στα ανατολικά του, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ελέγχουν μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας.
Οι ΗΠΑ προέτρεψαν και τις δύο χώρες να επιστρέψουν σε μια σειρά συμφωνιών που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 για τον τερματισμό του αυτονομιστικού πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.
«Αυτός (ο Μπάιντεν) θα είναι κατηγορηματικός στο ότι θα υπάρξει ουσιαστικό κόστος εάν η Ρωσία επιλέξει να προχωρήσει, αλλά θα καταστήσει επίσης σαφές ότι υπάρχει ένας αποτελεσματικός δρόμος προς τα εμπρός που αφορά τη διπλωματία», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους.
Το Κρεμλίνο δεν αναμένει καμία πρόοδο στις συνομιλίες
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη μέσω βιντεοδιάσκεψης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία, αλλά κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει ήρεμος παρά την αυξανόμενη ένταση.
«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε καμία πρόοδο σ’ αυτή τη συζήτηση. Είναι συζήτηση εργασίας, η οποία πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολο περίοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη αυξάνεται, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι «είναι εκτός κλίμακας» και «φυσικά αυτό απαιτεί προσωπική συζήτηση σε επίπεδο κορυφής». Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι η επαφή των δύο προέδρων είναι από μόνη της κάτι καλό, ακόμη και αν δεν υπάρξουν αποφάσεις που υποδηλώνουν πρόοδο.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η απόφαση να διεξαχθούν συνομιλίες επιβεβαιώνει ότι οι δύο ηγέτες σκοπεύουν να συζητήσουν τα ζητήματα και δεν προτίθενται να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, σχολιάζοντας την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και την προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Πούτιν σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία αναζητεί «καλές, προβλέψιμες σχέσεις με τις ΗΠΑ». «Η Ρωσία ποτέ δεν ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κανέναν. Όμως έχουμε τις δικές μας ανησυχίες, υπάρχουν οι δικές μας κόκκινες γραμμές», επισήμανε ο Πεσκόφ.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν οποιεσδήποτε κόκκινες γραμμές, είπε ότι «και αυτό το θέμα θα συζητηθεί».
Ο Πούτιν στη συζήτηση με τον Μπάιντεν είναι έτοιμος να ακούσει τις δικές του ανησυχίες και να δώσει τις δικές του διευκρινίσεις, δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο δεν βλέπει επίσης να υπάρχουν κάποιες έμμεσες ενδείξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες που να επιβεβαιώνουν το ενδεχόμενο της επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες αναφέρθηκαν ξένα μέσα ενημέρωσης , δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα .
Ο Μπάιντεν και ο Πούτιν αναμένεται να αρχίσουν τις συνομιλίες μέσω βιντεοδιάσκεψης περίπου στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος
Ο Ρώσος πρόεδρος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες από το Σότσι όπου βρίσκεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters